fbpx

een NLP oefening om je direct beter te voelen

Deze oefening is speciaal bedacht voor momenten dat je jezelf even niet zo gelukkig voelt. Natuurlijk is het prima om je ook af en toe minder gelukkig te voelen, als de situatie er om vraagt. Maar soms voelen we ons onzeker of ongelukkig zonder reden of op een onhandig moment. Doe dan deze oefening. Je kunt het overal doen. Het wordt gebruikt overal ter wereld en het is hardcore NLP. 

In essentie is het heel eenvoudig. Ontdek waar het nare gevoel in jouw lijf zit. Kijk hoe het eruit ziet en hoe het beweegt. Doe net alsof je dit gevoel uit jouw lijf naar buiten haalt. Verander hoe het er uit ziet en hoe het beweegt en stop het terug. En merk hoe je gevoel veranderd is. De kans is groot, dat je je goed voelt. 

We nemen je stap voor stap mee door de oefening. Doe deze oefening op het moment dat je een vervelend gevoel ervaart waar je snel van af wilt.

Stap 1:    
Focus aandachtig op je lichaam. Merk op wat er in je lijf gebeurt en waar het vervelende gevoel zich bevindt.

Stap 2:    
Merk op hoe dit gevoel beweegt in jouw lijf en omschrijf hoe het gevoel er uitziet. Heeft het een bepaalde vorm en/ of kleur?

Stap 3:    
Gebruik je verbeelding en haal dit gevoel weg uit jouw lijf en laat het nu voor je lichaam bewegen.

Stap 4:  
Ga nu dingen veranderen, bijvoorbeeld de vorm en de kleur en verander het naar wat je wil. Alles kan en alles mag.

Stap 5:    
Verander nu de draairichting van dit gevoel in de andere richting. Misschien sneller of langzamer. Als het maar anders is. 

Stap 6:    
Doe nu alsof je dit gevoel weer terug stopt in je lichaam en blijf het draaien. Merk op dat het gevoel nu compleet anders voelt 

If you’re feeling blue – try painting yourself a different color.

~ Hannah Cheatem, 8 jaar

Je kunt deze oefening zo vaak als nodig herhalen. Waar en wanneer je wilt. Niemand zal het merken behalve jij zelf. Overigens wanneer we dit trainen aan mensen van defensie en politie kijken ze eerst redelijk kritisch. Na het eenmaal ervaren te hebben zijn ze er ineens dol op. Hoe is dat bij jou?

X