Het Meta-model is een model met taalpatronen in zich. Soms worden deze patronen wel eens uitgelegd als overtredingen. Bijvoorbeeld als je altijd te laat bent. ‘Altijd’ is zo’n taalpatroon. Het is natuurlijk nooit fout om dit te gebruiken en het is al zeker geen overtreding. De NLPolitie heeft wel wat beters te doen. Het is ook geen wapen of ondervragings-tool. ‘Jij zei altijd, dat kan niet, leg uit’.
Nee, het Meta-model heeft te maken met interne staten, overtuigingen, waarden en strategieën. Het leert je hele goede vragen stellen. Waarom zou ik dat moeten leren? Goeie vraag! Het Meta-model is er om goede vragen te stellen, om informatie te verkrijgen, meer opties te creëren voor de ander en om richting te geven. Vooral dat laatste leer je in onze NLP Master Practitioner opleiding. Als NLP Practitioner, Master of Coach is het onze taak om concreet te worden en zijn.
Laten we eens kijken. Heb jij zin om vanavond plezier te maken? Laten we er vanuit gaan dat jouw antwoord ja is. ‘Mooi, dan gaan we eerst de viskratten lekker schoonspoelen en daarna heerlijk garnalen stamppot maken met spruitjes, dat is echt mijn lievelings. O ja en we gaan slangen villen. Daar kijk ik echt naar uit’.
Hier zie je het verschil tussen de oppervlakte- en dieptestructuur. Plezier allebei ja, precies plezier één ja en één nee (waarschijnlijk dan).
Als we beseffen dat alle informatie in het brein dus op zijn minst twee keer gefilterd is, hebben we dus een manier nodig om die informatie te herstellen. Het is de kunst van het stellen van hele goede vragen. Het is de kunst van het gebruik van het Meta-model. Dit model geeft ons het gereedschap om dit mogelijk te maken. Kun je je voorstellen hoeveel makkelijker alles dan wordt?
Conclusie: is NLP geschikt voor mensen met autisme?
Kort gezegd: NLP gaat over het optimaliseren van je brein. En NLP en autisme is als NLP en ieder ander op deze wereld. Dus ja, NLP is geschikt voor mensen met autisme, net als voor iedereen zonder autisme of kenmerken daarvan.