Een fascinerende week
Ergens deze week haalde ik wat spullen op bij ICT-experts. Het was fascinerend. Vooral omdat ik mezelf niet beschouw als een expert op het gebied van ICT, hoopte ik veel te leren. En dat heb ik ook gedaan. Heel veel. Maar niet per se over ICT.
Op het terras
Diezelfde week zat ik heerlijk op het terras op het Vrijthof in Maastricht. Mijn grootste hobby is gewoon kijken naar mensen met een kopje zwarte koffie in de hand, ondanks de 27 graden. Het viel me op dat vooral mannen vaak ‘invisible socks’ dragen. Maar als ik ze toch kan zien, hoe ‘invisible’ zijn ze dan? Je bent dan eigenlijk gewoon af, hè? Kijk, als Scapino zegt dat ze onzichtbaar zijn, maar dat niet zijn, wie houd je dan voor de gek?
Twijfels over vaccinatiebeleid
Over voor de gek houden gesproken, wat vind jij van het vaccinatiebeleid? Ik weet zelf niet zo goed wat ik ervan vind. Ik kreeg een uitnodiging voor een vaccinatie en heb maar een afspraak ingepland. Ik denk dan: mijn hele gele boekje staat vol met prikken, waarom deze dan niet? En toch merk ik dat ik ergens twijfel.
De training
Ik was uitgenodigd om een training te verzorgen in een bedrijf. Intern noemen we dat een ‘incompany’tje’. Iemand vroeg me tijdens deze training welke truc het beste werkt om mensen naar je te laten luisteren. ‘Mensen naar je laten luisteren?’ vroeg ik. ‘Ja, ik wil dat mensen naar mij luisteren en ook doen wat ik zeg.’ Ai…
De passie voor NLP
NLP is mijn hobby, mijn werk en een passie. Nou, niet zozeer NLP an sich, maar het praktische nut dat het NLP-model ons biedt. Ik vind dat mooi. NLP is de studie naar de structuur van de subjectieve ervaring; het brengt menselijk gedrag en communicatie in kaart. Het is de studie naar de componenten van onze perceptie en ons gedrag die onze ervaringen mogelijk maken.
Noodzaak van begrip
Er komt een tijd wanneer het nuttig en noodzakelijk is om ons begrip van de wereld waarin we leven te vergroten. Het is dan bruikbaar om het oude van het nieuwe te onderscheiden en de regels en uitzonderingen te onderzoeken. De inzichten en ervaringen uit geheel uiteenlopende gebieden hebben de mogelijkheid om kennis en ervaring te combineren in nieuwe configuraties die verdere groei, begrip en impact op onszelf als soort mogelijk maken. In dit licht is NLP ontstaan.
Een nieuw vakgebied
NLP kan dan ook uitsluitend worden bezien als een nieuw vakgebied. Op deze manier ontstaat er meer vrijheid en duidelijkheid over de methodologie die NLP is en zijn basisdoel. Misschien is het moreel juist om kennis toe te schrijven aan een specifiek vakgebied, maar het blijkt onpraktisch omdat leren nu eenmaal niet zo werkt.
De kracht van NLP
NLP zou kunnen worden omschreven als een uitbreiding van de taalkunde, de neurologie en de psychologie. Een onderscheid dat in de natuur niet voorkomt. Hoewel het handig kan lijken om een zekere begrenzing aan te geven, is de integratie van alle kennis en inzichten uiteindelijk wat ervoor zorgt dat betere resultaten worden bereikt. NLP houdt zich niet vast aan een bepaalde theorie, maar heeft meer de status van een model – een set van procedures waarbij bruikbaarheid de maatstaf is in plaats van waarheid.
Gedrag en perceptie
Gedrag is geprogrammeerd door de combinatie en volgorde van neurale systeemrepresentaties (onze zintuigen: zien, horen, voelen, ruiken en proeven). Een bepaalde input (stimulus) wordt verwerkt tot een bepaalde volgorde van interne representaties, waardoor een specifiek gedragsresultaat (respons) wordt gegenereerd. In NLP beschouwen we gedrag als volgt: ‘Gedrag wordt gedefinieerd als alle zintuiglijke representaties die intern en/of extern worden ervaren en uitgedrukt, en waarvoor bewijs beschikbaar is van een subject en/of van een menselijke waarnemer van dat subject.’
Modellen en aanpassing
Modellen vinden we overal. En ze zijn bruikbaar totdat ze dat niet meer zijn. NLP is een natuurlijke uitbreiding van dit evolutionaire proces – een nieuw model. NLP verschilt van andere modellen om gedrag in kaart te brengen doordat het een model is voor het gedrag van modelmakers.
Trucs en integriteit
Als antwoord op de vraag welke truc het beste werkt, gaf ik: ‘Geen.’ Trucs zijn voor oplichters, goochelaars en illusionisten. Je weet dan dat je bedrogen wordt, maar ‘hoe precies’ niet. De noodzaak om een truc te leren verdween, en er was tijd voor no-nonsense, zonder scrupules, om menselijk gedrag te bestuderen.
De koffie en els
De ICT-expert vroeg me of ik iets wilde drinken. Het gesprek ging ongeveer zo:
‘Wil je misschien iets drinken?’
‘Ja, lekker, dank je. Heb je koffie?’
‘Ja, welke koffie wil je?’
‘Zwarte sterke koffie is prima.’
‘Wil je hem extra sterk?’
‘Lekker, dat is goed.’
‘Wil je een lepeltje?’
‘Koffie is prima, zonder lepeltje of melk en suiker.’
‘Wil je hem dan misschien extra extra sterk?’
‘Dat is ook helemaal goed, lekker.’
‘Grappig, dat is 2525 en zo drinkt Els ‘m ook altijd. Wat toevallig.’
Ik weet niet wie Els is. Misschien heeft Els vragen over vaccins of draagt ze onzichtbare enkelsokken. Maar één ding weet ik zeker: Els maakte indruk op deze jongen. Schijnbaar ’toevallig’ drink ik mijn koffie hetzelfde als Els. Zijn dag kon niet meer stuk, en daardoor de mijne ook niet. Want wie ben ik om deze jongen nu te vertellen dat wij mensen uitsluitend geloven wat we willen geloven en dat wij de perceptie van de realiteit zelf creëren?