NLP hypnose

28 juni 2022

Wij weten dat jij geïnteresseerd bent om invloed te hebben op anderen en jezelf. Invloed is macht en macht is controle en controle betekent, dat je krijgt wat je wilt hebben. Het is goed om controle te hebben zodat jij kunt krijgen wat je wilt hebben. Invloed is goed. Wanneer jij meer invloed hebt, heb je meer controle en dus meer resultaat. Wanneer jij anders denkt dan daarvoor zul je sneller meer invloed kunnen uitoefenen. En daar is niets slecht aan. Je hoeft alleen maar te leren dit te doen, zodat het lukt. Jouw leven wordt daar veel eenvoudiger en leuker door. Dit komt doordat je meer mogelijkheden hebt om het anders doen. En wanneer je dingen anders kunt doen, ben je succesvoller. En wij weten dat jij dit allang begrijpt. Kijk, het leven is als een fruitschaal. Er zit voor elk wel wat wils in. Het vermogen om te kunnen kiezen is altijd beter dan geen keuze. Het is sowieso nooit goed om niet te kiezen want dan worden de keuzes voor je gemaakt. Het is niet nodig om je zorgen te maken of dat wel snel lukt. Het is enkel belangrijk om te leren hoe dit werkt. Vraag je niet af hoe je dit snel of langzaam perfect kan doen. Het lukt altijd wel.

Wanneer je dit wilt leren, lees dan verder. Niet nu meteen. Maar wanneer jij er klaar voor bent, stort je er dan op. Wij zijn benieuwd of je doorhebt waar wij heen willen. Heb je nu de mogelijkheid om deze paragraaf uit te lezen? Er zijn leuke woorden en zinnen om te leren en toepassen is belangrijk. Je kunt gewoon ontspannen en nieuwsgierig lezen en leren. Of je dat nu of later doet maakt niet uit. Je zult het de eerste keer direct begrijpen. Je kunt het in een of twee keer lezen. Je zult merken dat het makkelijker is dan je denkt. Het is niet zo dat beginnen met leren start wanneer je dat doet. Gelukkig leer je al. De plek waar je nu zit, is al klaar om te leren en is nieuwsgierig hoe jij dit zal doen. Een vriend van ons zegt daarover vaak: ‘Leren is makkelijker als ik denk. Ik begin eraan en vertrouw op mijn onbewuste dat ik het wel onthoud en integreer op mijn manier. Dat maakt leren leuk’. Leren is enkel het vertrouwen hebben, dat het jou meer invloed en controle oplevert dan wanneer je niet zult leren. Wij weten dat jij misschien denkt dat leren moeilijk is en jij bent daar zeker over. Maar ben je er zo zeker over dat je durft te twijfelen?

Wat is Hypnose?

Alle communicatie is hypnotisch. Om dat te kunnen begrijpen moet je weten wat hypnose is en hoe dat er voor zorgt dat we in trance raken. Trance is een staat waarbij iemand in een veranderd niveau van bewustzijn verkeert, met vergrote naar binnen gekeerde aandacht en een verhoogde vatbaarheid voor suggestie. Het proces om iemand in een trance te brengen noemen we hypnose. Er zijn heel wat misverstanden over hypnose en trance. Nee, in trance kruip je niet als een kip over het podium of eet je citroenen alsof het sinaasappels zijn. Het is ook niet zo, dat je in een trance allerlei dingen doet of zegt die je niet wilt of dat het bovennatuurlijk aanvoelt.

Trance is een staat waar we eigenlijk altijd wel in verkeren. Het meest bekende voorbeeld is wel wanneer we onderweg zijn. We zijn in gedachten verzonken en ineens worden we ‘wakker’ en beseffen we ons dat we al bijna thuis zijn. Het is niet zo dat je daadwerkelijk sliep maar je was wel in trance; een veranderend niveau van bewustzijn en met vergrote naar binnen gekeerde aandacht. Of die keer dat je stond te wachten bij de McDonalds en ze – tegen alle regels in – toch maar jouw nummer drie keer door het restaurant riepen; je was in trance. Je kunt je voorstellen dat ons leven een aaneenschakeling is van verschillende trance-staten die elkaar opvolgen.

Het is niet zo dat een trance altijd gepaard gaat met ogen gesloten, rustige muziek, wierook en iemand die heel rustig en zwaar met je communiceert. Je kunt ook gewoon in een bepaalde flow zitten waarbij je redelijk afgesloten bent van de omgeving en je echt even in jezelf bent verzonken.

We kunnen dus een verschil constateren tussen het zijn in een bepaalde trance-staat en een staat waarbij de omgeving weer wel een rol speelt. Het is het verschil tussen naar binnen gekeerde aandacht en de aanwezigheid in het nu. Het verschil tussen focus op de binnenwereld en focus op de buitenwereld. Het verschil tussen trance en alert. Het verschil tussen onbewustzijn en bewustzijn.

Wanneer je ‘bij’ bewustzijn bent, ben je alert en gefocust. Je kunt rationeel nadenken en je bent kritisch. Een hele bruikbare staat om iets ‘precies’ te begrijpen en te snappen.

Wanneer je in trance bent, is dit bewustzijn verminderd actief. Immers, wanneer je in een staat van vergrote naar binnen gekeerde aandacht verkeert, kan die aandacht niet ook tegelijkertijd daarbuiten zijn. Dit bewustzijn zorgt voor het rationeel denken. Wanneer je in een trance verkeert is dit rationeel denken bijna niet meer actief. En dat is goed nieuws.

Ontzettend veel processen in ons lichaam zijn onbewust geregeld. Je ademhaling, het aanspannen van jouw spieren, de knipperreflex van jouw ogen. Die ene angst wanneer je denkt aan waar je bang voor bent. Het is allemaal onbewust geïnstalleerd en komt zonder er bewust bij na te denken.

En dit maakt het onbewuste zo krachtig. Het is een geautomatiseerde machine waarbij we niet altijd begrijpen hoe en waarom het doet wat het doet. Wat we wel begrijpen, is hoe we deze machine kunnen afstellen om in dienst van ons te staan en niet andersom.

Hypnose en NLP

Milton Erickson was een psychiater en gebruikte veel onconventionele hypnose om zijn patiënten te genezen. Hij was hierin ongelofelijk veel succesvoller dan veel van zijn collega psychiaters die hypnose gebruikten. Bandler en Grinder ontdekten dat Milton Erickson nooit een probleem oploste volgens de geijkte methode. Om veranderingen in het onbewuste van zijn patiënten te bewerkstelligen, maakte hij gebruik van tegenstellingen, metaforen, verrassingen en verwarring. Hij vertelde veel therapeutische verhalen, die op het eerste gezicht niets met het probleem van zijn patiënt te maken hadden.

Milton begreep dat een rechtstreekse preek tegen zijn patiënten een averechts effect heeft. Immers, het kritische bewuste brein zal het sneller verwerpen of zelfs tegenspreken. Milton bracht zijn patiënten in trance en vertelde verhalen. Gewoon verhalen. Maar dan wel verhalen met een diepe boodschap die het onbewuste direct oppikte als suggestie. Milton verstond de kunst van het afstellen van de machine die het onbewuste heet. Waardoor de problemen, die zijn patiënten ervaarden, verdwenen doordat het onbewuste deze problemen veroorzaakte.

In een vorm van trance leert het onbewuste razendsnel. Het brein wordt niet voor niets vaak een leermachine genoemd. Misschien kun jij niet alles reproduceren wat je hebt gelezen. Jouw onbewuste kan dit wel. Herinner je je nog wat je leerde over de waarnemingsfilters? 3 tot 9 stukjes informatie kan het bewuste brein in zich opnemen. Het onbewuste is zoveel meer capabel. Dat we ons iets niet bewust kunnen herinneren, wil niet zeggen dat het niet is aangekomen in ons brein en invloed uitoefent op ons.

Trance is een effectieve leerstaat waarbij het brein gemakkelijk en eenvoudig kan hallucineren. Hallucinatie is een zeer merkwaardig fenomeen. Een hallucinatie laat je iets zien, horen, voelen, ruiken of proeven hoewel er eigenlijk niets is. Hallucineren is dus het zintuiglijk waarnemen van iets wat je als werkelijkheid ervaart, maar dat niet overeenkomt met wat er in werkelijkheid gebeurt. Het maakt het mogelijk om hulpbronnen te zien, te visualiseren, met gevoel te spelen en nog veel meer. Het maakt het zichtbaar maken van het onzichtbare mogelijk waardoor het zichtbare kan worden veranderd en daarmee het onzichtbare ook.

Een staat van trance omzeilt de kritische factoren van ons bewuste denken. Waardoor jouw brein maximaal open staat voor suggesties en verandering. Het brein is zo optimaal in staat om nieuwe manieren te leren en andere inzichten te verkrijgen.

Hypnose toepassen tijdens de NLP opleiding

Invloed op onszelf en anderen begint met communicatie, zelfs wanneer we – ogenschijnlijk – niet in trance zijn. De reclamewereld doet niet anders. In Nederland alleen wordt per jaar 5,5 miljard euro uitgegeven aan reclame. Met slagzinnen – of in de marketing pay-off genoemd – als: ‘Omdat je het waard bent’ van Andrelon of Gilette met ‘The best a man can get’. Ergens triggert het iets in ons, waardoor we worden beïnvloed toch dat product te kopen.

Het gebruiken van het Milton-model gaat veel meer om het inzicht dat alle communicatie in wezen hypnotisch van aard is. Het gaat veel verder dan ‘alleen’ deze patronen kunnen toepassen. Het gaat ook om het inzicht en doorzicht, dat deze patronen zorgen voor een diepe mate van beïnvloeding van het onbewuste wat zijn effect heeft op het bewuste en daardoor dus op gevoel, gedrag en resultaat.

Het Milton-model geeft het onbewuste brein wat het zo graag wilt: een illusie van maximale mogelijkheid om zelf betekenis te geven aan wat wordt gecommuniceerd. En dit klinkt natuurlijk tegenstrijdig: met het Milton-model kun je meer invloed uitoefenen, maar het brein geeft zelf betekenis? Je kunt dit model zien als een flipperkast waarbij het balletje jouw onbewuste voorstelt en de patronen de flippers. Wanneer je dit model goed gebruikt en goed flippert, doet het onbewuste, het balletje, precies wat je het opdraagt. Dát is invloed.

Daarnaast leer je al in de NLP Practitioneropleiding hoe hypnotiseren werkt. Het doel van hypnose is het bereiken van een trance in een lagere frequentie dan het bewuste brein. Zoals je ziet, is de beste plek voor het brein om in trance te raken ergens tussen thèta en alfa in. Om iemand in trance te brengen, zijn een aantal fundamentele vaardigheden vereist:

  • je moet goed rapport kunnen maken: afstemmen, volgen en leiden;
  • je moet de juiste woorden kiezen: het gebruik van het Milton-model;
  • je moet je stem goed gebruiken: analoog markeren;
  • je moet zelf eerst gaan: breng jezelf in de staat, waar je de ander in wil hebben. (go first!)

Een trance dient altijd een doel. Om vast te stellen welke suggesties moeten worden gegeven of welke verandering moet worden doorgemaakt, is een uitgebreide inventarisatie nodig. De daadwerkelijke trance kenmerkt zich door vier verschillende fases: de inductie, verdiepen, suggesties/interventie en deductie.

Dus? Wil jij leren hypnotiseren?!

Lees de eerste twee alinea’s van deze blog nog eens door. Welke betekenis heb jij gegeven aan wat daar werd geschreven? Wat denk je daar over? Hoe voelt dit voor je? Voelt het als heel precies? Of is het juist vaag? Geeft het ruimte voor discussie of is het gewoon zoals het is? Wanneer jij deze patronen hebt geleerd, heeft hypnose, trance en het maximaal benutten van invloed geen geheimen meer voor jou.

34 reviews over CapitalHEROES

Bekijk reviews

Verrijking training NLP Practitioner

In juli de NLP Practitioner afgerond bij CapitalHEROES. Zorgvuldig uitgezocht en achteraf was/is het een perfecte keuze geweest. Het is een trainingsinstituut waar de trainers zich perfect aanvullen. Ze gaan op een gedreven en zeker professionele manier te werk maar ook met de nodige humor. Het was een mooie reis met mezelf die ik zeker voortzet in de Master en Coach – de opleiding is absoluut aan te raden – eigenlijk gewoon een “must” voor iedereen. Groetjes Arien

Arien Peeters - Lees alle ervaringen