in jouw brein is het drukker dan op de wereld!

17 mei 2021

De totale wereldbevolking bedraagt naar schatting 7.684.292.383 inwoners volgens het CIA World Factbook van 2020. Voor een schatting vind ik dat vrij specifiek. Maar goed, het gaat om grote getalen, dus ik houd het voor het gemak op bijna 8 miljard mensen. De United Nations schatten dat we dat aantal in 2023 bereiken, dus ik rond het alvast naar boven af.

Best veel, toch?

En met z’n allen zijn we de hele dag in de weer. Met onszelf of met anderen. Met werken of vrije tijd, met onze gevoelens en gedachten. Met dromen of angsten. Met leven of overleven. Ook als je denkt dat je niets aan het doen bent, gebeurt er nog steeds van alles. Kortom, we hebben het best druk.

Een volwassen brein heeft naar schatting tussen de 60 en 100 miljard neuronen, oftewel hersencellen. Gemiddeld rond de 80 miljard dus. Je hebt dus 10x meer hersencellen dan dat er mensen op de wereld zijn.

Best druk daar in die bovenkamer.

De neuronen bestaan uit verschillende delen. Zo heb je de dendrieten, dit zijn als het ware de takken die de signalen ontvangen. Er is het axon, dit is de stam die de signalen doorgeeft. Om het axon zit een vetlaagje (myeline) dat ervoor zorgt dat het signaal makkelijk wordt geleid. En dan heb je de axonuiteinden, dat zijn de wortels die de signalen doorgeven aan andere cellen.

Eén neuron kan naar schatting contact maken met wel 50.000 andere neuronen en een boodschap doorgeven.

Kun je je voorstellen dat in jouw brein een onnoemelijke hoeveelheid neuronen dag en nacht met elkaar communiceren?

“Neurons that fire together, wire together.”
~ Donald Hebb

Iedere keer dat neuronen samen ‘vuren’ wordt hun gevoeligheid om samen in dat patroon te vuren vergroot. Dit zorgt voor een verbetering in communicatie tussen neuronen die tegelijkertijd gestimuleerd worden. De volgende keer kunnen de neuronen sneller vuren en het signaal sneller doorgeven. De verbindingen zijn sneller geworden.

Dit zorgt ervoor dat bijvoorbeeld een gedachte sneller wordt gedacht wanneer je in de dagen of weken daarvoor regelmatig dezelfde gedachte had. Je neemt hetzelfde neurale paadje in je brein. Door voldoende herhaling en/ of intensiteit vinden er uiteindelijk structurele veranderingen plaats in de verbindingen in je brein.

Sneller en efficiënter zodat het minder energie kost, want dat heeft je brein het liefst.

Kei fijn en handig bij positieve of stimulerende gedachten, minder fijn bij belemmerende gedachten. Wanneer je bovenstaand principe snapt, dan snap je nu ook waarom het vaak lastig is om te breken met ‘slechte’ gewoontes of te stoppen met het hebben van negatieve gedachten of gevoelens. Die verbindingen zijn nu eenmaal gemaakt in je leven en hoe langer en intensiever je die hebt herhaald, hoe sterker die verbinding is. Niet handig als je ergens vanaf wil!

Gelukkig is het begrijpen van de werking van je brein vooral goed nieuws. De verbindingen zorgen er ook voor dat je überhaupt kunt leren en processen kunt automatiseren. Binnen NLP is dat de P van Programmeren. Zo heb je in je leven ook al super veel dingen geleerd die nu gewoon vanzelf gaan.

En dat is handig want daardoor hoef je niet iedere dag opnieuw te leren fietsen of te bedenken of je je vrienden wel leuk vindt. Die tijd die je daardoor overhoudt, kun je maar één keer gebruiken. Dus programeer je brein zodat het voor je gaat werken. Nieuwe en goede verbindingen aanleggen kun je leren. Want als het brein één ding bewijst, is dat je nooit te oud bent om andere dingen te gaan leren denken, voelen of doen.

“Neuronen die samen vuren, worden goede buren.”
~ professor Jaap Murre

Met hoeveel van die 8 miljard mensen op de wereld heb jij regelmatig intensief contact? Een goede buur is ook beter dan een verre vriend. Gelukkig kun je in brein zelf bepalen wie er buren van elkaar worden.

Meer weten over NLP? Bekijk dan onze opleidingen NLP Practitioner of NLP Coach.

Terug naar actueel

34 reviews over CapitalHEROES

Bekijk reviews

Verrijking training NLP Practitioner

In juli de NLP Practitioner afgerond bij CapitalHEROES. Zorgvuldig uitgezocht en achteraf was/is het een perfecte keuze geweest. Het is een trainingsinstituut waar de trainers zich perfect aanvullen. Ze gaan op een gedreven en zeker professionele manier te werk maar ook met de nodige humor. Het was een mooie reis met mezelf die ik zeker voortzet in de Master en Coach – de opleiding is absoluut aan te raden – eigenlijk gewoon een “must” voor iedereen. Groetjes Arien

Arien Peeters - Lees alle ervaringen