Sinterklaas is in Nederland aangekomen, en zoals ieder jaar zorgt zijn komst voor vrolijke kinderogen en een vleugje magie. Pepernoten in augustus en letters vol chocola. (Nee, die M is niet groter…) Dit jaar is het niet alleen de traditionele sfeer die de aandacht trekt – het Sinterklaasjournaal – zonder Dieuwertje- legt opvallend sterke verbanden met de actualiteit. Terwijl Hoofdpiet stoom afblaast over “slappe hap” en “alles geven wat mensen willen,” trekt hij een bijzondere vergelijking met hoe ‘we’ het doen in Nederland. Toch die Spaanse mañana-mentaliteit waar tegen hij zich afzet.
Sinterklaas is veel meer dan een feest vol cadeautjes, gedichten en gezelligheid. Achter de traditie schuilt een volksverhaal over geven, verantwoordelijkheid nemen en het tonen van leiderschap. Hoe kan de geschiedenis van Sint Nicolaas ons helpen groeien in persoonlijk leiderschap?
De oorsprong van Sint Nicolaas gaat terug naar de 3e eeuw, naar Patara (nu Turkije), waar Nicolaas bekend stond om zijn vrijgevigheid en rechtvaardigheid. Een van de meest inspirerende verhalen vertelt hoe hij drie zussen redde van slavernij door anoniem zakken goud door hun raam te werpen. Hij hielp zonder erkenning te zoeken, simpelweg omdat hij geloofde in het goede doen.
Deze waarden – compassie, integriteit en moed – maken Nicolaas een tijdloos voorbeeld van persoonlijk leiderschap omgezet in daden, in acties. Persoonlijk leiderschap gaat niet alleen over jezelf leiden, maar ook over de impact die je hebt op anderen.
Hier zijn vier lessen die we van Sint Nicolaas kunnen leren:
1. Geven zonder verwachtingen
Nicolaas gaf zonder iets terug te verwachten. In ons dagelijks leven kunnen we dit toepassen door tijd, aandacht of hulp te bieden, puur vanuit verbinding. Kleine gebaren, zoals een compliment of een luisterend oor, hebben vaak de grootste impact. Wanneer heb jij iemand voor het laatst een compliment gegeven?
2. Moed om te handelen
Nicolaas nam actie waar het nodig was, zelfs als dat risico’s met zich meebracht. Persoonlijk leiderschap vraagt om moed: beslissingen nemen, verantwoordelijkheid dragen en ingrijpen wanneer dat nodig is. Wanneer heb jij moed moeten tonen? En wanneer heb jij moed moedwillig getoond?
3. Leven volgens je waarden
Sint Nicolaas bleef trouw aan zijn waarden, ongeacht de situatie. Ook in ons persoonlijk leiderschap is het belangrijk om authentiek en integer te handelen. Dat creëert vertrouwen en inspireert anderen. Welke waarden zijn voor jou van belang en op welke manier leef jij naar die standaard?
4. De kracht van kleine gebaren
Het zijn vaak de kleine dingen die een groot verschil maken. Een attent cadeau of een helpende hand kan net zo krachtig zijn als grote daden. het zit ‘m in de details. Een klein gebaar voor jou is een groot gebaar voor een ander. Wanneer heb jij dit nog eens gedaan?
Het Sinterklaasfeest nodigt ons uit om na te denken over hoe wij geven en verbinden. Stel jezelf vragen als:
- Waar investeer ik mijn energie in?
- Hoe kan ik anderen ondersteunen zonder iets terug te verwachten?
- Welke kleine gebaren kan ik vandaag maken?
Bij CapitalHEROES geloven we dat leiderschap begint bij jezelf. Net zoals Sint Nicolaas kunnen wij elke dag een verschil maken. Niet voor applaus, maar omdat het kan. Zodat we het volgens jaar misschien wel anders doen in Nederland. Met of zonder kabinet Schoof, met – maar waarschijnlijk zonder – Blokker. Met grote maar vooral veel kleine gebaren. Maar vooral met actie en daden. Want dáár maak jij het verschil.
Geniet van deze tijd en beloof jezelf te geloven. Want als je jaren in sinterklaas hebt geloofd, kun je nu ook wel eens een keer echt in jezelf geloven. Dat is misschien wel het mooiste cadeau dat je jezelf én anderen kunt geven.
Fijne sinterklaastijd gewenst!