NLP technieken

1 februari 2022

NLP bestaat inmiddels meer dan 50 jaar. En steeds meer mensen raken bekend met NLP en de effectiviteit daarvan. Niet op de laatste plaats is dit te danken aan de ontelbare NLP technieken die inmiddels zijn ontwikkeld. NLP spreekt van het ontdekken van strategieën. Niet meer wat of waarom iemand iets succesvol doet maar hoe. NLP houdt zich dus minder bezig met wat iets is maar meer met hoe dat is, ofwel minder met inhoud en meer met vorm.

Voor ons is de uitleg van wat NLP nu precies is heel eenvoudig: NLP is persoonlijk leiderschap.

Wat zijn NLP technieken?

NLP technieken zijn samengestelde NLP oefeningen die gebleken succesvol zijn. Nou, dat is natuurlijk een mondvol en dat weet je nog weinig. Laten we beginnen bij het begin. NLP is een model. En een model is een eenvoudige uitwerking van hoe de werkelijkheid in elkaar steekt. Je zou daarom NLP kunnen zien als een methode om menselijk gedrag te bestuderen. De methode die NLP daarvoor gebruikt bestaat uit verschillende onderdelen. Je zou dit kunnen vergelijken met een ingrediënt. Echter het hebben en kennen van de juiste ingrediënten is niet genoeg. Wanneer je immers de juiste ingrediënten in huis hebt om een appeltaart te bakken maar je houd geen rekening met hoeveelheden, volgorde en andere variabelen de kans vrij klein is dat dit een bevredigend resultaat oplevert.

Veel mensen houden van appeltaart. Je zou kunnen stellen dat het kunnen bakken van een heerlijke appeltaart een techniek is. Je houdt namelijk rekening met ingrediënten, intensiteit, en volgordelijkheid. Heb je in meer en mindere mate dit onder de knie, kun je de ingrediënten uitwisselen en het eens proberen met peer of iets heel anders.

NLP biedt je verschillende ingrediënten -bouwstenen- die in een specifieke volgorde, en intensiteit een recept -een NLP techniek- opleveren. En dat is fantastisch nieuws! Want net als bij goede recepten is het onzinnig en niet efficiënt om steeds opnieuw zelf het wiel uit te vinden, wanneer anderen dit al succesvol voor jou hebben gedaan.

NLP technieken zijn het resultaat van pionierswerk van anderen met de bouwstenen van NLP. NLP heeft daardoor een schat aan technieken om de meest veelvoorkomende gewenste resultaten te bereiken. Voel jij je naar en wil je je goed voelen? Wil jij snel nieuw gedrag leren? Wil je direct meer zelfvertrouwen? Wil je snel en pijnloos van jouw angst af? NLP heeft er wel een techniek voor. En net als met het leren bakken van een appeltaart, kun jij deze gemakkelijk leren op jezelf te doen!

 

Wat heb je aan deze technieken?

NLP technieken zijn dus samengestelde NLP oefeningen die gebleken succesvol zijn. Het kennen en kunnen doen van deze technieken biedt jou een heel scala aan mogelijkheden en voor jezelf. En NLP technieken werken altijd! Tenzij ze niet werken, en dan doe je wat anders.

Dat klinkt natuurlijk heel flauw. Dit is echter precies dat wat NLP is; een methode om menselijk gedrag in kaart te brengen om zo de nodige veranderingen te kunnen doormaken. In de NLP Practitioner Opleiding hebben we besloten je meteen alle meest effectieve NLP technieken te leren doen. In de NLP Master Practitioner opleiding leren we je wat je moet doen, wanneer het onverhoopt niet werkt.

Wanneer je je goed voelt, je verleden oke voor je is, je nieuwe dingen kunt leren, angstvrij bent en blaakt van het zelfvertrouwen zijn er weinig situaties in het leven waar je niet mee kunt omgaan. Daar zijn NLP technieken voor ontwikkelt (en die leren we je ook in de NLP Practitioneropleiding!)

De belangrijkste NLP technieken op een rij

  1. Jezelf goed voelen; Gevoelsomdraai-techniek
  2. Goed omgaan met je verleden; Change Personal History
  3. Snel zelfvertrouwen; Circle of Excellence
  4. Snel nieuw gedrag aanleren; Swishh
  5. Overwinnen van angsten; zwart-wit terugspoeltechniek

Al met al kunnen we zeggen dat door de ontdekking van NLP mensen effectiever zijn geworden in alles waarbij zij hun hoofd gebruiken. NLP wordt gebruikt in coaching, sport, leidinggeven, het overwinnen van angsten en fobieën, het krijgen van meer zelfvertrouwen en zoveel meer.

Samengevat: wanneer je in staat bent de verhaaltjes in jouw hoofd te veranderen, heeft dat invloed op jouw gevoel waardoor je ander gedrag kunt doen en anderen resultaten krijgt waardoor jouw leven misschien wel verandert.

NLP Techniek: Jezelf goed voelen?!

Graag delen we een makkelijke NLP techniek die iedereen kan leren. Klaar om jezelf goed te voelen?

  1. Wanneer je een naar gevoel hebt inventariseer dan waar het gevoel zich in je lichaam bevind. Hoe beweegt het? Welke kleur heeft het? Is het licht of zwaar? Heeft het een vorm? Kortom achterhaal de eigenschappen van het gevoel en niet de inhoud (bijvoorbeeld: ik ben boos)
  2. Visualiseer dan dit gevoel (met alle eigenschappen) buiten jouw lichaam. Zet het op je hand, visualiseer het op de muur of heel anders. Belangrijk is dat je het gevoel uit jouw lichaam visualiseert.
  3. Verander alle eigenschappen van het gevoel. Was het voorheen rood, maak het eens blauw of geel. Was het eerst licht, maak het eens zwaar. Bewoog het heel snel, maak het eens trager. En weet je, verzin er gerust wat eigenschappen bij. Niemand hoeft te weten dat jij jouw gevoel verandert in een glitterconfettikanon met eenhoorn confetti. Wanneer je alle eigenschappen van het gevoel hebt verandert volgt stap vier.
  4. Plaats nu het gevoel terug in je lichaam door dit te visualiseren. Bedenk je eens dat dit nieuwe gevoel megagroot door jouw lichaam beweegt. Voelt goed he? Maak het gevoel groter en groter.
  5. Herhaal dit zo vaak je wilt.

Aan de slag met NLP?

NLP technieken kunnen doen moet je leren. Net zoals je moet leren hoe je een appeltaart bakt, moet je ook leren hoe je de onderdelen van een NLP techniek uitvoert bij jezelf en anderen. Wij leren je dat uitvoerig en met plezier in onze NLP opleidingen.

Het grootste verschil tussen een NLP Practitioner en NLP Master Practitioner opleiding is het niveau waarop je leert. Een NLP Practitioner opleiding gaat over het aanleren van basisvaardigheden en technieken van NLP en die – als losse bouwstenen – leren toepassen op jezelf voor direct resultaat. Na het volgen van een NLP Practitioner opleiding ben je bewust bekwaam in het toepassen van NLP op jezelf onder alle omstandigheden.

Een NLP Master Practitioneropleiding gaat veel meer de diepte in waardoor je NLP leert begrijpen. Je leert heel veel nieuwe stof en bouwt voort op wat je al hebt geleerd in jouw NLP Practitioner opleiding. Je maakt in deze opleiding NLP van jezelf zodat jij onbewust bekwaam raakt in het toepassen van NLP op jezelf en anderen onder alle omstandigheden en in elke context.

 

Kevin Nagtzaam
NLP Coach Trainer

34 reviews over CapitalHEROES

Bekijk reviews

Verrijking training NLP Practitioner

In juli de NLP Practitioner afgerond bij CapitalHEROES. Zorgvuldig uitgezocht en achteraf was/is het een perfecte keuze geweest. Het is een trainingsinstituut waar de trainers zich perfect aanvullen. Ze gaan op een gedreven en zeker professionele manier te werk maar ook met de nodige humor. Het was een mooie reis met mezelf die ik zeker voortzet in de Master en Coach – de opleiding is absoluut aan te raden – eigenlijk gewoon een “must” voor iedereen. Groetjes Arien

Arien Peeters - Lees alle ervaringen