Een goede leraar is het halve huiswerk

Leren leren met NLP

De mogelijkheden om NLP in te zetten in het onderwijs zijn oneindig. Bij het omgaan met weerstand vanuit de groep of klas, het oplossen en begeleiden van conflicten onderling als bij het coachen van je studenten of leerlingen kom je met NLP tot beter en sneller resultaat. NLP brengt menselijk gedrag in kaart. Een toepassing van NLP is daarom bij uitstek het onderwijs. Het is daar dat leraren en docenten de taak hebben kinderen te helpen bij hun ontwikkeling. Niet alleen is het belangrijk om kinderen te leren rekenen of te laten vertellen waar Rome ligt. Ook het leren ontdekken hoe hun brein werkt is essentieel voor een voorsprong in het leven.

Heb je je het volgende weleens afgevraagd?

 • Hoe zou het zijn als ik nog beter zou kunnen communiceren en een groep leerlingen direct kan motiveren om zichzelf te motiveren?
 • Hoe bouw ik snel en moeiteloos een band op met de leerlingen, zodat ze graag luisteren?
 • Hoe leer ik mijn leerlingen makkelijker leren en meer ontspannen toetsen maken?
 • Hoe kan ik de leerlingen bereiken en hun eigenwaarde laten vergroten?
 • Hoe ga ik beter om met een hoge werkdruk en hoe kan ik mijn werkplezier verhogen?
 • Hoe bewust ben ik van mijn van eigen communicatie en het effect ervan op anderen?
 • Hoe verloopt mijn communicatie met ouders en met andere docenten?
 • Hoe kan ik goed inspelen op verschillend gedrag?
 • Hoe kan ik echt helpen bij het doorbreken van negatieve gedachten van een leerling?
 • Hoe steun ik mijn studenten in het ontwikkelen van mentale kracht en positieve mindset?
 • Hoe motiveer ik mijn leerlingen doelen te stellen én leer ik ze hoe ze die kunnen halen?

NLP geeft je antwoorden op deze vragen en meer. NLP is gericht op effectiviteit. Bij de ontwikkeling van NLP werd dit excellent gedrag genoemd. In essentie is dat eenvoudig uit te leggen. Wanneer iemand ergens goed in is, kunnen wij precies in kaart brengen hoe iemand dit doet en dit zelf kan leren. Wanneer we dit hebben geleerd hebben we twee belangrijke resultaten behaald: ten eerste zijn we zelf ergens goed in geworden en ten tweede hebben we geleerd om te kunnen leren.

NLP ís onderwijs

Niet voor niets wordt weleens gezegd dat NLP educatie is. NLP brengt menselijk gedrag in kaart en biedt technieken om dit effectiever en efficiënter te maken. Je kunt dit zelf leren en op jezelf toepassen, maar ook op anderen. NLP richt zich op drie peilers:

 • De werking van het brein
 • Het effect van communicatie op gedachten, gevoelens, gedrag en gevolgen
 • Het vinden van effectieve en efficiënte strategieën om beter te worden in alles

De werking van het brein

Heb je weleens ervaren dat wanneer je iets vertelt dit totaal niet is overgekomen zoals jij dit had bedoeld? Waarschijnlijk wel en dat is heel normaal. Mensen filteren de informatie om hen heen zodat de wereld beter te begrijpen valt voor hen. Maar hoe mensen de wereld filteren is voor iedereen anders. Mensen laten zintuigelijke informatie weg, ze vervormen het of ze generaliseren het en vergelijken het met wat ze al kennen. Binnen NLP noemen we dit universele modificatieprocessen. Het onbewuste voedt deze filters met informatie. Het onbewuste geeft de opdrachten aan de waarnemingsfilters en bepaalt wat er moet worden weggelaten, vervormt en gegeneraliseert. Het kan dus goed zo zijn dat die leerling die weer niet oplet in jouw les, in zijn beleving, juist alle aandacht erbij hield. NLP heeft dit proces weergegeven in een handig model wat de basis vormt voor een goed begrip van de werking van het brein.

Het effect van communicatie

Wij weten zeker dat je al eerder jezelf hebt verdiept in persoonlijke ontwikkeling. Misschien zocht je wel specifiek naar een opleiding die jou aansprak. In elk geval: je hoeft niet meer te twijfelen of je het wel zult gaan doen, vanaf nu is het anders. Jij kunt de touwtjes in handen nemen en kiezen voor jouw persoonlijke ontwikkeling die jou als docent, leraar, trainer of coach verschillende vaardigheden, kennis en vooral een bepaalde NLP mindset meegeeft waardoor je effectiever en efficiënter wordt in alles. En waarschijnlijk denk je nu, net als zovelen, dat beter worden in alles niet kan. Daar heb je een punt. In veel. Beter worden in veel vaardigheden. Dat bedoelen we hiermee.

Communicatie is iets wat we allemaal altijd al hebben gedaan. En tot nu toe heb je jezelf daar prima mee gered. Maar een diep besef en begrip van communicatie op meerdere levels is de specialiteit van NLP. Waneer we je vertellen dat bovenstaande alinea regelrechte beïnvloeding is en we gebruik hebben gemaakt van hypnotische taalpatronen om jouw brein jou het signaal te geven dat deze tekst over jou gaat kun je al ontdekken hoe NLP dit doet. Binnen NLP zijn twee taalmodellen belangrijk: het META-model en het MILTON-model. Voor nu gaat het te ver om daar helemaal in te duiken. Om een tipje van de sluier op te lichten: het MILTON-model gaat over het beïnvloeden van anderen zonder daar zelf in mee te gaan, het META-model gaat over superprecies taalgebruik om precies te ontdekken wat wordt bedoelt. Een begrip en kennis van deze modellen maakt dat je veel beter kunt inspireren en motiveren, leerlingen sneller begrijpt en zij jou beter begrijpen. En dat niet alleen voor de klas, maar ook 1-op-1 in coachgesprekken. Wedden dat jouw collega’s direct merken hoeveel impact jij maakt?

Effectieve en efficiënte strategieën

Binnen NLP is een strategie een interne en externe verzameling ervaringen die consistent tot specifiek resultaat leidt. In het kort: de manier waarop jij iets doet (of denkt of voelt).
Soms worden strategieën gewoonten: je tanden poetsen, eerst onder, dan boven, dan achter, dan afsluiten voor en klaar. En gewoonten kunnen effectief en efficiënt zijn of niet.

De manier waarop jij dingen doet kan altijd anders en misschien wel beter, gemakkelijker, effectiever en leuker. Welke strategie heb jij voor het motiveren van jezelf? Of het maken van plezier? Of het communiceren met anderen? Welke strategie hanteren leerlingen om taal eigen te maken of rekensommen te maken of zichzelf te motiveren om te leren? NLP leert je dit te ontdekken en te optimaliseren zodat jij jezelf kunt ontwikkelen in veel (want alles dat ging een beetje ver). Rome is niet in een dag gebouwd, daar kun je op rekenen. Waar je ook op kunt rekenen is dat NLP leren leuk en ontspannend is. Jezelf als mens en onderwijsprofessional ontwikkelen is niet alleen essentieel maar vooral ook de weg naar persoonlijk en professioneel leiderschap en start met de NLP Practitioner opleiding.

 

Meer lezen over NLP?

 

 

Terug naar over NLP

34 reviews over CapitalHEROES

Bekijk reviews

Verrijking training NLP Practitioner

In juli de NLP Practitioner afgerond bij CapitalHEROES. Zorgvuldig uitgezocht en achteraf was/is het een perfecte keuze geweest. Het is een trainingsinstituut waar de trainers zich perfect aanvullen. Ze gaan op een gedreven en zeker professionele manier te werk maar ook met de nodige humor. Het was een mooie reis met mezelf die ik zeker voortzet in de Master en Coach – de opleiding is absoluut aan te raden – eigenlijk gewoon een “must” voor iedereen. Groetjes Arien

Arien Peeters - Lees alle ervaringen