Wat is NLP

NLP (of voluit Neuro Linguïstisch Programmeren) is een technologie gebaseerd op mindset, vaardigheden en kennis over de structuur van de subjectieve ervaring en excellent gedrag. NLP is gebaseerd op de breed gedragen vooronderstelling dat elke ervaring een bepaalde structuur heeft. Die structuur kan worden ontleed, veranderd, afgeleerd of juist aan anderen worden geleerd. Dit alles met als doel persoonlijk leiderschap.

Al 50 jaar een beproefde technologie

NLP is in de jaren zeventig ontstaan in de Verenigde Staten. De grondleggers van NLP zijn John Grinder en Richard Bandler. Zij bouwden voort op het werk van Gregory Bateson, Milton Erickson, Noam Chomsky, Alfred Korzybski, Paul Watzlawick en verschillende anderen.

Bandler begon zijn studie met wiskunde en behaalde uiteindelijk zijn bachelor graad filosofie en psychologie en zijn master in psychologie. Grinder is een Amerikaanse anglist, linguïst en onderzoeker. Grinder studeerde anglistiek. Hij werkte destijds aan Noam Chomsky’s transformationele grammatica, met als specialisme ‘zinsopbouw’.

Aan het eind van de jaren zestig keerde Grinder terug naar school om linguïstiek te studeren. In 1972 werd hij daar benaderd door de psychologiestudent Richard Bandler, die bezig was met de leiding van een studiegroep Gestalttherapie, om eraan deel te nemen als supervisor. Bandler had veel tijd gestoken in het uitschrijven van opnames van Fritz Perls, een van de stichters van de Gestalttherapie. Zo had hij Gestalttherapie geleerd. Zo begonnen ze samen in eerste instantie vooral de non-verbale communicatie te onderzoeken.

Modelleren van succesvol gedrag

Bandler en Grinder ontdekten dat sommige therapeuten bijzonder succesvol waren en anderen juist niet. Het was niet alleen wat deze mensen zeiden wat zo’n groot effect had, maar vooral ook hoe zij een bepaalde structuur gebruikten om verandering te bereiken.

Na het modelleren van Perls volgde modellering van Virginia Satir (een gezinstherapeute), Gregory Bateson (een antropoloog), Milton H. Erickson (hypnotherapeut en psychiater), Moshé Feldenkrais (natuurkundige en neurofysioloog) en Linus Pauling (scheikundige).

Hoewel deze bevindingen in therapieland ontdekt zijn was het niet de bedoeling een nieuwe therapeutische stroming op gang te zetten, NLP was vooral een model om te modelleren. Nu is het modelleren door de evolutie van NLP niet meer aan de orde. NLP spreekt nu liever van het ontdekken van strategieën. Niet meer wat of waarom iemand iets succesvol doet maar hoe.
NLP houdt zich dus minder bezig met inhoud en meer met vorm.

Effectiever in alles

Al met al kunnen we zeggen dat door de ontdekking van NLP mensen effectiever zijn geworden in alles waarbij zij hun hoofd gebruiken. NLP wordt gebruikt in coaching, sport, leidinggeven, het overwinnen van angsten en fobieën, het krijgen van meer zelfvertrouwen en zoveel meer.

Samengevat: wanneer je in staat bent de verhaaltjes in jouw hoofd te veranderen, heeft dat invloed op jouw gevoel waardoor je ander gedrag kunt doen en anderen resultaten krijgt waardoor jouw leven verandert. Voor ons is de uitleg van wat NLP nu precies is heel eenvoudig: NLP is persoonlijk leiderschap. En persoonlijk leiderschap ontwikkelen doe je met onze NLP Practitioneropleiding.

Meer weten over NLP? Bekijk dan onze opleidingen NLP Practitioner of NLP Coach.

Meer lezen over NLP?

 

 

Terug naar over NLP

34 reviews over CapitalHEROES

Bekijk reviews

Verrijking training NLP Practitioner

In juli de NLP Practitioner afgerond bij CapitalHEROES. Zorgvuldig uitgezocht en achteraf was/is het een perfecte keuze geweest. Het is een trainingsinstituut waar de trainers zich perfect aanvullen. Ze gaan op een gedreven en zeker professionele manier te werk maar ook met de nodige humor. Het was een mooie reis met mezelf die ik zeker voortzet in de Master en Coach – de opleiding is absoluut aan te raden – eigenlijk gewoon een “must” voor iedereen. Groetjes Arien

Arien Peeters - Lees alle ervaringen