Als ze het een crisis noemen...

21 april 2020

Als ik anderhalvemetersamenleving intyp in Word, dan zet de spellingscontrole daar direct een rood golvend streepje onder. Rechtermuisknop: geen spellingssuggesties. Volgens Word bestaat de anderhalvemetersamenleving helemaal niet. Het nieuwe normaal rekent Word wel goed.

Zo normaal is het nieuwe normaal niet als je het mij vraagt. Hoewel ze ons dat natuurlijk wel willen laten geloven. Dat het normaal is dat je niet op bezoek kunt bij je ouders, maar gelukkig nog wel kunt raamzwaaien tijdens een stoepbezoek. Dat je elkaar niet meer begroet met een knuffel en een kus, maar met een namasté of een wuhanshake. Dat je je met je coronakapsel in de supermarkt waagt en spontaan last krijgt van hamsterschaamte omdat je wc papier toevallig écht bijna op is. Dat een Facetimediner bijna net zo leuk is als samen met je vrienden naar een restaurant gaan. Dat we allemaal ongedoucht dagenlang in onze pyjama lopen terwijl we natuurlijk wel de hoesthygiëne in acht nemen. Dat we de vellen van onze handen moeten wassen. Heb jij al gedettold vandaag?

En het nieuwe normaal klinkt ook zo normaal. Wel nieuw, maar ook normaal. En dat klinkt fijn en vertrouwd in deze onzekere tijden. Nou dan zal het allemaal wel goed zijn en accepteert ons brein, ondanks de waarschuwing van Word, anderhalvemetersamenleving ook maar direct als een volstrekt normaal gegeven. Weliswaar ook nieuw, maar ja, alles is nieuw en anders in tijden van crisis.

Crisis zeg je? Ja, mocht je het nog niet doorhebben. We zitten in een wereldwijde coronacrisis.

Gelukkig is er ook hoop volgens Mark. “We moeten alleen volhouden. Zolang we volhouden, houden we de situatie onder controle.”

vol·hou·den (hield vol, heeft volgehouden) [Van Dale]
1 tot het einde toe uithouden; niet opgeven: de strijd volhouden

“Het is een kwestie van zelfbeheersing, behoedzaamheid en gezond verstand.” En volhouden. We moeten volhouden. O ja en je handen wassen.

Onderschat nooit de kracht van taal en hoe taal ons bewust en onbewust kan beïnvloeden. Dat weten Mark Rutte en zijn collega’s natuurlijk als geen ander. Woorden hebben betekenis. Sowieso de betekenis die de Van Dale eraan geeft, maar zeker ook de betekenis die je er zelf aan geeft. Binnen NLP hebben we verschillende modellen die ons helpen te begrijpen hoe we taal verwerken in ons brein en hoe je daar invloed op uit kan oefenen.

Als je door hebt hoe het werkt, wordt het een keuze welke woorden je gebruikt om dat te zeggen wat je wil zeggen. Woorden beïnvloeden hoe je denkt en hoe je je voelt. Kies zorgvuldig welke woorden je zelf gebruikt en welke woorden van anderen je tot je wil nemen. Je bent vrij om je eigen woorden te kiezen. Zo vervang ik in mijn hoofd automatisch coronacrises voor coronatoestand, het nieuwe normaal voor de situatie waar we nu inzitten en de anderhalvemetersamenleving voor meer ruimte voor mezelf.

De coronatoestand raakt mij ook, direct en indirect en ik sluit me niet van af voor wat er om me heen gebeurt. Persoonlijk spreek ik alleen niet over een crisis en daarom (!?) zit ik er ook niet in. Lekker makkelijk, zul je misschien denken en dat is het ook.

Moet je ook proberen. Maar alleen als je het zelf wil, want we moeten al zoveel.

Ons motto is daarom: haal de moet eruit en houd de moed erin!
En houd dat vol!

Terug naar actueel

34 reviews over CapitalHEROES

Bekijk reviews

Verrijking training NLP Practitioner

In juli de NLP Practitioner afgerond bij CapitalHEROES. Zorgvuldig uitgezocht en achteraf was/is het een perfecte keuze geweest. Het is een trainingsinstituut waar de trainers zich perfect aanvullen. Ze gaan op een gedreven en zeker professionele manier te werk maar ook met de nodige humor. Het was een mooie reis met mezelf die ik zeker voortzet in de Master en Coach – de opleiding is absoluut aan te raden – eigenlijk gewoon een “must” voor iedereen. Groetjes Arien

Arien Peeters - Lees alle ervaringen