Sloop die tunnel

17 februari 2021

Ik zeg ook niet dat vaccineren goed of slecht is, dat mag iedereen voor zichzelf bepalen. Ik denk dat er bepaalde groepen mensen zijn bij wie het vaccin ervoor zorgt dat zij niet of veel minder ziek worden, mochten zij besmet worden door het coronavirus. Dat er mensen zijn die door het vaccin een enigszins normaal leven kunnen leiden, omdat zij weer onder de mensen kunnen komen. Al is het alleen maar omdat zij dan geloven dat het weer kan. Dus hoera voor het vaccin. Als optie.

Als ik de programma’s op tv moet geloven dan is het vaccin het beloofde licht aan het einde van de tunnel. De heilige graal die ervoor zorgt dat we allemaal weer terug kunnen naar het oude normaal. En dan vraag ik me af of zij niet iets over het hoofd zien. De optie om het niet te doen.

Of de optie om het zelf te doen. Want voor de meeste mensen geldt namelijk dat ons lichaam prima in staat is om zichzelf te genezen en een virus op te ruimen. Daar is ons immuunsysteem namelijk voor bedoeld. Door alle maatregelen en het vaccin maken we ons immuunsysteem en dus onszelf zwakker in plaats van sterker. Gelukkig is de oplossing nabij en je hoeft er zelf niets voor te doen, behalve wachten totdat je aan de beurt bent.

Ik heb dus wél serieus moeite met het bijna collectieve idee dat als we allemaal maar snel het vaccin krijgen, alles weer goed komt.

Met deze overtuiging gaan we voorbij aan iets waar ons CapitalHERO hart sneller van gaat kloppen, namelijk persoonlijk leiderschap. Baas in eigen brein én in eigen lijf. Juist in deze tijd is het belangrijk om zelf goed te blijven zorgen voor onze eigen gezondheid en ons eigen welzijn. Dat is niet altijd de makkelijkste weg en het vraagt commitment, inspanning en de juiste mindset. Mentale en fysieke weerbaarheid kun je leren. Het begint met 100% verantwoordelijkheid nemen voor jouw leven en jouw gezondheid. Ontdekken waar je wél invloed op uit kunt oefenen.

En dat is best veel als je even echt de tijd neemt. Ontdekken waar jouw invloed ligt en zelf de regie (terug)pakken over je eigen gezondheid en geluk is voor ons persoonlijk leiderschap. Met of zonder vaccin. Dat is je optie.

Nog even terug naar het volhouden en die tunnel en dat licht.

Welke suggesties geven we elkaar daarmee? Volhouden geeft mij het idee dat het moeite kost en dat het misschien wel zwaar is. En suggereren dat je in een tunnel zit, is helemaal onprettig. En de meeste mensen die ik ken, zitten ook helemaal niet in een tunnel.

Het brein denkt in woorden, beelden, symbolen en metaforen. Als in de media maar vaak genoeg wordt gezegd dat je in een donkere tunnel zit, dan ga je dat ook geloven. Natuurlijk zit je niet echt in een tunnel, maar het brein gaat wel met die representatie aan de slag. Daar zit je dan, in je tunnel. Maar wel volhouden hoor, want aan het einde is er licht.

Laat je niets aanpraten.

Natuurlijk kan het metaforisch gezien momenteel best zo voor je voelen. Alsof je in een tunnel zit. En dat lijkt me niet tof. Ik snap dat iedereen direct of indirect in meer of mindere mate geraakt wordt door corona en/of door de maatregelen van de overheid. Dat geldt voor ons, dus waarschijnlijk ook voor jou.

Misschien helpt het je om metaforisch gezien uit die tunnel te stappen. Ja, dat is ook een optie!

Die tunnel is slechts een (onbewuste) representatie in jouw brein. Zelf bedacht of aangepraat door anderen. Weet dan dat jij hier eenvoudig veranderingen in kunt aanbrengen. Door het veranderen van de representatie, verander je je gedachten, je gevoel en je gedrag.

Wie bepaalt eigenlijk dat jij in die tunnel moet zitten? Hoe ziet die tunnel eruit, waarom zou er alleen licht aan het einde van de tunnel mogen zijn en waarom niet ook aan het begin of boven je door een panorama dak. Of breek die hele pleuris tunnel af.

Alleen maar opties.
Cindy Peerlings

Meer weten over NLP? Bekijk dan onze opleidingen NLP Practitioner of NLP Coach.

Terug naar actueel

34 reviews over CapitalHEROES

Bekijk reviews

Verrijking training NLP Practitioner

In juli de NLP Practitioner afgerond bij CapitalHEROES. Zorgvuldig uitgezocht en achteraf was/is het een perfecte keuze geweest. Het is een trainingsinstituut waar de trainers zich perfect aanvullen. Ze gaan op een gedreven en zeker professionele manier te werk maar ook met de nodige humor. Het was een mooie reis met mezelf die ik zeker voortzet in de Master en Coach – de opleiding is absoluut aan te raden – eigenlijk gewoon een “must” voor iedereen. Groetjes Arien

Arien Peeters - Lees alle ervaringen