Laatst bijgewerkt
14 januari 2025

Doe eens niet normaal

Normaal doen? Waarom dat soms eigenlijk best gek is.

“If you are always trying to be normal, you will never know how amazing you can be.”

~ Maya Angelou

Heb jij je weleens afgevraagd wat normaal eigenlijk betekent?

Het is een vraag die me vandaag bezighoudt. Wat is normaal? En misschien nog wel belangrijker: wil je eigenlijk wel normaal zijn?

Wat is normaal?

Normaal is dat wat door de meeste mensen geaccepteerd wordt. Het wijkt niet af van de gangbare praktijk of de regels van een groep, een organisatie of een cultuur. Maar normaal is niet absoluut – het verandert continu en verschilt per tijd, plek en context.

Denk bijvoorbeeld terug aan roken in de kroeg. Tot 2008 was dit toegestaan en normaal. Tegenwoordig is roken op steeds meer plekken verboden en vinden we het normaal dat iemand die rookt dit even buiten gaat doen. Het laat zien hoe ‘normaal’ een sociale constructie is, gevormd door de regels en normen van een maatschappij.

Normaal is niet altijd gezond

Veel dingen die we als normaal beschouwen, zijn dat omdat ‘iedereen het doet’ of omdat je er simpelweg niet meer omheen kunt – niet omdat ze goed voor ons zijn. Denk aan urenlang zitten, bewerkt voedsel eten, nauwelijks bewegen of constant bereikbaar zijn. Het lijkt misschien normaal, maar het is zeker niet gezond.

Wat gebeurt er als je besluit dingen anders te doen? Een gezondere levensstijl nastreeft, bewuster leeft of prioriteit geeft aan je energie? Vaak roept dat weerstand op bij anderen. “Gestopt met drinken? Wat saai!” Of: “Vroeg naar huis? Booooring!” Afwijken van de norm confronteert anderen met hun eigen keuzes, en dat kan ongemakkelijk voelen.

De kracht van anders doen

Wil je iets veranderen in je leven, dan zul je af moeten wijken van wat tot nu toe ‘normaal’ is – misschien zelfs van jouw eigen standaard. Dat vraagt om anders denken, voelen en doen:

Denk anders: Wat geloof je, en waarom? Stel je overtuigingen ter discussie. Kloppen die eigenlijk nog wel met wie je bent?

Voel anders: Hoe zou het voelen om jouw ideale leven te leiden? Kun je dat gevoel nu al oproepen?

Doe anders: Kleine veranderingen maken een groot verschil. Welke dingen zou je ideale zelf doen of laten?

Als je bezig bent met persoonlijk leiderschap en je eigen leven wilt vormgeven, is het belangrijk om kritisch te kijken naar deze zogenaamde normen. Wat doe jij omdat het ‘nu eenmaal zo gaat’, terwijl het je eigenlijk tegenwerkt? Hier zijn enkele voorbeelden van gewoontes die we als normaal beschouwen, maar die je kunt doorbreken om gezonder en gelukkiger te leven:

  • Lang zitten: Het is normaal om veel te zitten – op je werk, in de auto, op de bank. Maar ons lichaam is gemaakt om te bewegen. Sta op, loop rond, en maak beweging een vast onderdeel van je dag. Zelfs 15 minuten per dag wandelen kan al een wereld van verschil maken.
  • Ongezonde voeding: Snelle, bewerkte voedingsmiddelen zijn overal beschikbaar en worden vaak gezien als een makkelijke keuze. Maar je lichaam verdient beter. Kies bewust voor vers, voedzaam eten dat je energie geeft.
  • Te weinig slaap: Doorwerken tot laat en vervolgens vroeg opstaan wordt vaak gezien als ambitieus. Maar slaaptekort breekt je langzaam af. Geef jezelf toestemming om voldoende te slapen – het is een investering in je gezondheid én productiviteit.
  • Altijd bereikbaar zijn: De norm is tegenwoordig om altijd bereikbaar te zijn. Maar continu bereikbaar zijn veroorzaakt stress en vermindert je focus. Durf je telefoon vaker uit te zetten of meldingen uit te schakelen.
  • Alcoholgebruik: Regelmatig drinken wordt in veel sociale kringen als normaal gezien, maar het heeft een grotere impact op je gezondheid dan je misschien denkt. Durf te kiezen voor alcoholvrije alternatieven en ervaar hoe je je energieker voelt.
Hoe verander je je dagelijkse gewoontes?

Als je bezig bent met persoonlijk leiderschap, wil je waarschijnlijk je eigen koers bepalen en bewuste keuzes maken, ongeacht wat de meerderheid doet. Veel ‘normale’ routines zijn diepgeworteld, maar dat betekent niet dat je ze niet kunt doorbreken. Maar hoe pas je dit toe in je eigen leven? Hier zijn een paar inspirerende tips hoe het doorbreken van wat ‘normaal’ is tot groei kan leiden:

  1. Begin klein: Kies één gewoonte die je wilt aanpakken. Bijvoorbeeld: sta elke ochtend 5 minuten eerder op om een rustige start te hebben.
  2. Stel je eigen norm(aal) vast: Wat vind jij belangrijk? Laat dat je kompas zijn in plaats van wat anderen normaal vinden.
  3. Zoek gelijkgestemden: Omring je met mensen die jouw keuzes begrijpen en ondersteunen. Wil je vaker wandelen? Zoek een wandelmaatje of wandelgroepje. Met meer mensen worden nieuwe gewoonten al snel normaal.
  4. Houd je voortgang bij: Gebruik een journal, app of planner om je voortgang te meten en je successen te vieren. Denk hierbij niet alleen aan keiharde data, maar houdt ook bij hoe je nieuwe normaal bijdraagt aan je energie en je algehele welbevinden.
  5. Blijf geduldig: Verandering kost tijd. Experimenteer, leer en geef jezelf de ruimte om te groeien. Werkt iets goed? Doe daar meer van. Werkt iets niet? Doe iets anders.
Laten we niet normaal maken wat niet normaal is

Wat jij nu als normaal beschouwt, hoeft niet altijd goed of gezond voor je te zijn. Bewuste keuzes maken en afwijken van de massa vragen moed, maar bieden je ook de kans om een leven te creëren dat écht bij je past.

Stel jezelf eens de vraag: Wat betekent normaal voor mij? Misschien ontdek je dat anders doen helemaal niet zo gek is – maar juist de weg opent naar een gezonder, gelukkiger en authentieker leven.

Dus, wat is jouw eerste stap om ‘normaal’ te herdefiniëren? Zet vandaag die stap en kijk wat er mogelijk is.

Gerelateerde artikelen
Wil jij alles weten over 'Persoonlijk leiderschap'?
Lees verder

49 reviews over CapitalHEROES

Bekijk reviews

Zowel op werkgebied als privé heeft deze opleiding mij versterkt

De NLP Practitioner opleiding geeft een stevige basis voor iedereen die gesprekken voert met anderen, sterker wil worden in communicatie, doel(en) wil bereiken en patronen wil ontdekken bij zichzelf en een manier vinden om hiermee om te gaan.
Kevin & Cindy zijn zeer bekwame, professionele trainers die de opleiding goed, duidelijk en met een flinke dosis humor neerzetten. Zowel op werkgebied als privé heeft deze opleiding mij versterkt. Niet alleen sta ik steviger in mijn schoenen, maar bereik ik ook beter en sneller in gesprekken wat ik wil bereiken.
Kevin & Cindy ENORM BEDANKT voor deze geweldige, leerzame, mooie en fijne ervaring waar ik de rest van mijn leven profijt van zal hebben. Ik heb nu al zin in de Master! 🙂

Dionne den Hartog - Lees alle ervaringen